Despre tequila

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

Contrar unei teorii destul de raspandite, tequila nu este obtinuta din cactus si nu are nevoie de un vierme ca sa fie consumata. La origine, in vremea aztecilor, era o bautura obtinut din suc de agave, fermentat. Se numea pulque si era slab alcolizata. O data cu venirea conquistadorilor, pulque a inceput sa fie distilata si asa a aparut tequila sau mezcalul (tequila este, de fapt, un tip de mezcal, distilat din agave albastru copt in cuptoare de suprafata, din zona orasului Tequila). Trebuie stiut ca orice tequila care e facuta 100% din agave, trebuie sa fie neaparat imbuteliata in Mexic. Doar tequila mixto, care contine doar 51% alcool de agave, poate fi exportata si imbuteliata in alta parte decat in Mexic. Cat despre vierme, el este o larva de fluture care traieste in preajma agavelor si a fost folosit de un producator de mezcal prima data ca stratagema de marketing. Tequila blanco sau plata (joven, oro sau suave) este o tequila in care s-au pus coloranti si arome ca sa-i imblanzeasca asprimea. Ea nu are niciodata mai mult de 60 de zile de invechire. Tequila reposado are intre doua si 12 luni si cea mai in varsta, tequila anejo sau extra anejo poate sta intre un an si trei ani in butoaie de stejar.