Despre whisky

Scris de dragos în CULTURĂ GENERALĂ

 

Legenda spune ca Sf Patrick a adus in Europa stiinta distilarii, invatata de la mauri. Se pare ca el i-a invatat pe celti sa faca “apa vietii” – uisce beatha, devenita mai tarziu whisky. De altfel primele distilerii atestate erau in manastiri, iar bautura obtinuta era folosita in scopuri medicale. Exista doua moduri de obtinere a whiskyului prin distilare: metoda traditionala, care foloseste alambicul simplu si numai maltul de orz si metoda Coffey, inventata de un scotianul cu acelasi nume, care foloseste alambicuri cu coloane de distilare si cereale nemaltificate (grau, porum sau secara) in combinatie cu malt verde de orz. Aceasta din urma este o distilare continua, iar asta inseamna o productie mare. Resursele, fiind practic, mult mai diverse, automat si costurile sunt mai mici. Calitatea are insa de suferit: whiskyurile din cereale nu sunt nici la fel de tari si nici la fel de aromate ca cele obtinute prin metoda traditionala. De aceea ele sunt de obicei amestecate in cupaje cu whisky de malt pur (single malt).

Trebuie stiut ca:

– fie ca le numim rye, bourbon sau scotch, toate aceste licori sunt tot whisky, adica o bautura distilata din cereale

– in mod traditional aceasta bautura se scrie fara “e” in Scotia si Canada si whiskey in Irlanda si State

– blended whisky – este o combinatie de doua sau mai multe whiskyuri. Amestecul este tinut intr-un butoi, dar numai dupa ce fiecare dintre ingrediente a fost invechit. De obicei acesta este whiskyul folosit la cocktailuri

– bourbon – este numit dupa Bourbon County, Kentucky, si este un whiskey care trebuie sa provina dintr-un malt facut in proportie de 51 pana la 79% din porumb. Daca procentajul e mai mare de 80% devine Corn Whiskey. Acest whiskey trebuie invechit cel putin 2 ani si de obicei nu este amestecat cu alte soiuri sau aditivat cu altceva in afara de apa.

– whiskey canadian – este un cupaj de licori provenite din porumb, grau si  secara (rye). Trebuie sa stea la invechit minimum 3 ani, iar cele mai intalnite invechiri sunt intre 4 si 6 ani

– irish whiskey – pot fi de mai multe feluri: single malt, facut dupa metoda traditionala si grain whiskey, facut din boabe distilate dupa metoda Coffey. Maltul folosit la whiskeyul irlandez este uscat in cuptor inchis, departe de foc sau fum, lucru prin care il diferentiaza de scotch

– rye whiskey – o licoare facuta mai ales in Statele Unite si care provine in proportie de 51% din boabe distilate (cel mai frecvent grau sau orz). Exista multe similaritati cu bourbonul, dar rye este mai spicy si usor acrisor. Putine distilerii de gen s-au redeschis dupa Prohibitie, insa mai nou acest tip de whisky a revenit la moda.

– scotch whisky – whiskyul scotian este de obicei dublu distilat si are o aroma usoara de fum. Ceea ce se numeste sigle malt scotch – este de fapt un whisky produs intr-o singura distilerie, intr-un singur sezon si dintr-un singur lot. Sunt aproximativ 100 de distilerii in Scotia care creaza single malt scotch – fiecare cu reteta ei secreta.

– Tennessee whisky – un whiskey american similar Bourbonului, cu acelasi proces de distilare, avand insa in plus un stadiu de filtrare numit “Lincoln County Process” – filtrarea printr-un strat subtire de carbune de artar. Acest proces ii da o aroma anume. Cel mai cunoscut whiskey de acest gen este Jack Daniel’s.