Votca cea usor de mixat

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Rușii, polonezii și scandinavii își dispută de secole paternitatea acestei bauturi. Greu de spus care dintre ei este mai îndreptățit să și-o însușească. Se pare că prima atestare documentară apare în secolul al 8-lea în Polonia. Însă pentru multă lume Rusia este țara votcii și Enciclopedia Britanica, de pildă, spune că aici a apărut pentru prima dată, în secolul al 15-lea, după o rețetă ticluită de un călugăr pe nume Isidor. O teorie care împacă cele două versiuni spune că polonezii o făceau de mult timp, însă o foloseau pe post de medicament și rușii au transformat-o mai târziu în băutura pe care o cunoaștem noi astăzi. Cert este ca numele ei vine de la cuvantul slav “voda” (apa). Fiind un alcool neutru, fără gust și fără culoare, votca poate fi distilata aproape din orice ingredient care poate fermenta. La început se obținea din cartofi. În prezent cele mai bune votci se distilează din grâu (Rusia) sau secară (Polonia). Iar în ultimii ani, francezii au lansat câteva mărci de votcă foarte populare, din distilat de struguri, care au produs un mic cutremur pe piață. Nobilii ruși o consumau cu secole în urmă simplă, rece și însoțită de măncăruri condimentate, caviar, somon afumat sau anșoa. Țăranii ruși o consumau oricum, în cantități industriale. În principiu votca se bea rece, cu gheata sau în pahare răcite. Mai nou la modă este să ții sticla la congelator, în așa fel încât licoarea să fie mai uleioasă atunci când o torni în pahare. Trebuie știut însă că răcită prea tare își pierde din arome. Asta dacă o apreciezi pentru calitățile ei și nu o bei în diferite combinații. Iar votca este probabil licoarea care se pretează cel mai bine combinațiilor de tot felul. Iată câteva exemple extrem de cunoscute și ușor de preparat:

1. Appletini

2 părți votcă

1 parte schnapps de mere verzi

Pune ingredientele într-un shaker cu gheață, amestecă-le bine și apoi strecoară combinația într-un pahar de martini pe care-l ornezi cu o felie subțire de măr.

2. Black Russian

1 parte votcă

1 parte lichior de cafea

Cola

Votca și lichiorul se amestecă într-un pahar scurt umplut pe jumătate cu gheață, iar apoi adaugi cola în completare și ornezi paharul cu una sau două cireșe

3. Caribou Lou

1 ½ parte votcă

1 parte Malibu

Suc de ananas

Votca și romul se amestecă într-un pahar înalt umplut o treime cu gheață, iar apoi adaugi suc de ananas până sus și ornezi paharul cu o felie de portocală.

4. Votca Soda

1 parte votcă

1 parte lichior de fructe (Chambord, Crème de Cassis)

Apa tonică

Ingredientele se amestecă bine cu gheață într-un pahar înalt. La final ornezi paharul cu o felie de lămâie și cu zmeură sau coacăze.

5. Bloody Mary

Într-un pahar înalt puneți câte un strop de sos Worchester și Tabasco, un pic de sare și piper. Apoi turnați peste 3 părți de votcă, 6 de suc de roșii și una de suc de lămâie. Amestecați și adăugați gheața.

Da click aici pentru colectia noastra de votci