Cocktailuri pentru o primavara tonica

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

A fost medicament, băutură a oamenilor săraci și, mai târziu, a gentlemanilor. A fost iubit, demonizat, apoi aproape uitat. De câțiva ani încoace, însă, ginul este din nou la modă.  Barmanii o să-ți spună că ginul nu se bea niciodată sec. Iar asta pentru că majoritatea ginurilor pe care le vei întâlni într-un bar sunt foarte seci, iar gheața nu reușește să le îmblânzească deloc.  Ca și votca sau romul, el este o băutură versatilă care poate fi combinată cu aproape orice. Iar dacă ai parte de un gin bun merită să-l bei doar cu apă tonică, ca să te bucuri din plin de aromele sale.

Tipuri de gin:

London Dry gin – cel mai întâlnit, sec, folosit în majoritatea cocktailurilor pe bază de gin

Old Tom gin, Plymouth gin, Sloe gin – versiuni mai dulci sau mai aromate, care se pot bea și nemixate. Lor li se adaugă ginurile mai noi în care sunt potențate și alte arome în afară de ienupăr, precum Bluecoat (din Philadelphia) unde regăsim pregnante aromele de citrice, Hendricks (din Scoția) unde sunt perceptibile note de castraveți și petale de trandafiri sau Boudier (din Dijon), cu un adaos de șofran.

Dutch gin – ginul original, care poate fi băut simplu și este făcut după un procedeu de distilare asemănător whisky-ului. Ginul olandez este fie alb și mai light, fie auriu și aromat, după ce a fost pus la învechit în butoaie de stejar.

Vizitează colecția noastră de ginuri alese

Iată 5 rețete cu gin care se potrivesc de minune cu zilele însorite de primăvară care ne așteaptă:

Gin sling – este un cocktail foarte popular în Anglia și foarte simplu de făcut. La două părți de gin adaugi o parte zeamă de lămâie, 1 parte sirop de zahar, miere sau sirop de agave și câteva picături de bitter de portocale, Campari sau Angostura. Toate ingredientele se amestecă într-un vas apoi se toarnă în pahare umplute pe jumătate cu gheață.

Gin gimlet – este băutura preferată a detectivului Marlowe din romanele polițiste ale lui Raymond Chandler. Rețeta este foarte simplă: la o parte de gin pui o parte sirop de lime. Amesteci și bei cu multă gheață.

Limonadă Devon – la o parte de gin pui o jumătate de parte de lichior de soc, 3 părți apă tonică și o crenguță de mentă. Ingredientele sunt amestecate bine apoi sunt puse într-un pahar cu câteva cuburi de gheață.

Raspberry Hound – este o versiune a clasicului Bloodhound (care se face cu căpșuni), dar mie mi se pare că zmeura dă mai multă savoare ginului. Rețeta este simplă: 25 ml vermut dulce, 25 ml vermut sec, 75 ml gin și 6 zmeure coapte. Din aceste cantități veți obține două pahare de băutură. Vermuturile și ginul sunt puse într-un shaker și amestecate bine. Apoi sunt adăugate fructele și pisate ușor în amestec cu un pisălog sau cu dosul unei linguri. Apoi se adaugă cuburile de gheață și iar se agită shakerul bine.

Gin cu apă de trandafiri – peste 50 de ml de gin pune zeama de la o jumătate de lămâie, 1 linguriță de zahăr pudră, o linguriță de apă de trandafiri și apă tonică. Primele ingrediente sunt amestecate bine în pahar până se topește zahărul, apoi se adaugă gheață și apa minerală.