5 vinuri din Spania care merita incercate

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Spania are una dintre cele mai intinse suprafete viticole din lume (cca 1,2 milioane de ha). Desi multe dintre acestea se afla in zone aride si au productii mici, tara ramane totusi cel de-al treilea mare producator de vinuri din lume.

Vinul clasic spaniol pe care il gasiti pe piata este in mod obisnuit cel rosu, realizat din soiul Tempranillo, cu arome de fragi si zmeura si o nuanta de lemn ars si provine cel mai adesea din regiunea Rioja. Insa cultura viticola din Spania este extrem de diversa si sper ca, treptat-treptat, importatorii romani vor aduce si alte soiuri de vin care sunt extrem de bine primite peste tot in lume.

Iata cele cinci vinuri pe care ti le recomandam:

1. Beronia Reserva – un vin excelent rosu, tipic pentru regiunea Rioja. A primit in multi ani peste 90 de puncte de la prestigioasa revista americana Wine Spectator. Este un Tempranillo clasic care poate fi baut simplu, in compania unor fripturi de vita sau porc cu legume la gratar sau in Sangria, daca doriti sa simtiti gustul clasic al acestei bauturi atat de populare in Spania.
2. Cava Dom Potier – un spumant alb clasic cu o prospetime aparte de care te vei indragosti. Poate fi baut simplu la aperitiv sau in diverse combinatii: Hugo, cu lichior de soc, sau Kir Royal, cu Crème de Cassis. Are cel mai bun raport calitate-pret pentru categoria sa si il gasiti pe piata in doua variante: demi-sec sau sec. Nu ratați noul pachet Hugo&Kir: o sticla de lichior, două sticle de Cava și o carte de cocktailuri cu peste 100 de rețete
3. Marques de Caceres – un vin rosu de colectie, tipic pentru regiunea Rioja, care merita pastrat cativa ani intr-o pivnita si desfacut cu o ocazie speciala.
4. Nectar PX Sherry – un vin fortifiat dulce, ruda cu Porto si Marsala. Merita baut usor racit, la desert sau folosit in diverse retete de prajituri.
5. Tio Pepe Sherry – cea mai bine vanduta marca de sherry din lume. De data aceasta este vorba de un sherry fino sec. Il puteti bea la aperitiv, simplu sau in combinatie cu Crème de Cassis, daca nu agreati astringenta sa destul de pronuntata. Spaniolii obisnuiesc sa il consume bine racit alaturi de tapas, cu mezeluri si branzeturi specifice.