Cocktailuri de vara cu rom

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Când vorbești despre rom vara, te gândești de obicei la cocktailuri exotice, numai bune de băut în vacanță, la plajă. Romul este, însă, o băutură foarte versatilă, care poate fi savurată și în alte combinații, la fel de savuroase precum celebrele Mojito sau Daiquiri. Romul a apărut pe plantațiile de trestie de zahăr din Caraibe încă din secolul al 15-lea, după ce coloniștii europeni au transportat trestia de zahăr în Indiile de Vest. Până în secolul al 17-lea rămâne mai ales o băutură a sclavilor sau a pirațiilor care își fac veacul prin zona acestor insule, însă o dată cu creșterea semnificativă a producției de trestie, fermierii din Caraibe încep să-l comercializeze la scară largă. Fermierii produceau zahăr fierbând sucul trestiei și lăsându-l să se cristalizeze. Însă în urma zaharului rămânea melasa. Să spunem că la două kilograme de trestie, rămânea un litru de melasă nefolosită. Din fericire, cineva s-a gândit că băutura aceea pe care sclavii și marinarii și-o făceau din melasă poate fi comercializată. De atunci fermierii nu s-au mai plâns că rămân cu siropul de zahăr pe cap. Iar romul a rezolvat o problemă de supraproducție. Romul este produs și astăzi prin fermentarea melasei cu apă. Substanța obținută prin prelucrarea trestiei este lăsată să fermenteze o zi pentru romurile mai light și câteva săptămâni pentru cele mai puternice sau mai aromate. Amestecul fermentat de melasa și apă este distilat fie în coloane de distilare, fie în alambicuri tradiționale asemeni coniacului sau whiskyului. Romul alb, light este cel folosit în mod uzual în cocktailuri pentru că este și cel mai ieftin, însă mai nou barmanii folosesc și romuri mai vechi sau mai nobile pentru a obține combinații în care aromele naturale ale acestei băuturi sunt mai pregnante.

 Retete de vară cu rom:

1. Caipirinha Punch – O rețetă inspirată de celebrul cocktail brazilian. Punchul nostru are în plus suc de ginger, care face cocktailul mai efervescent și mai răcoritor. Iată rețeta: pisați câteva felii de ghimbir, câteva sferturi de lime și mentă cu muddlerulîntr-un pahar și apoi adăugați Cachaca până se umple paharul și lăsați amestecul peste noapte la rece. Înainte să îl degustați, puneți amestecul într-un bol de punch sau un pitcher laolaltă cu un pahar de suc de lime și 5 pahare de ginger beer sau ginger ale. Puneți gheață din belșug și amestecați bine.

2. Dark and stormy – Este o băutură simplă și foarte populară în Statele Unite. Secretul stă în rom, care trebuie să fie negru (Goslings sau Myers). La o parte de rom, pui trei părți de ginger beer. Amesteci bine cu gheață într-un pahar înalt și adaugi o felie de lime și câteva frunze de mentă

3. Eureka Punch – Amestecul de rom și Chartreuse poate părea destul de violent. Nu însă și dacă este domolit de o cantitate rezonabilă de ginger ale. Rețeta acestui punch este mai exact: două părți rom, una de Chartreuse, una de suc de lămâie, două de ginger beer, o linguriță de sirop și un strop de Angostura.

4. Golden age – O combinație a cărei gust te duce cu gândul la cocktailul Manhattan. Ar putea fi un fel de Manhattan răcoritor pentru pasionații de rom. Iată cum îl preparați: puneți într-un pahar înalt sau într-un shaker două părți de rom auriu, o parte de Cynar, o parte de Licor 43 și două lingurițe de vin fortifiat dulce (Porto, Sherry sau Marsala). Decorați amestecul cu o felie de grepfruit roz.

5. Goombay Smash – O rețetă foarte populară în Insulele Bermude, unde se pare că a și fost inventată. Simplă, răcoritoare și ușor de făcut. Amestecați într-un shaker o parte rom, o parte Malibu, o parte suc de portocale și două părți de suc de ananas. După ce s-a răcit bine shakerul, strecurați amestecul într-un pahar înalt și decorați cu felii de anans și portocală

6. Isle of Pines – Acest cocktail este pe cât de simplu, pe atât de gustos și răcoritor. Respectă formula pe care o întâlnești în multe rețete cu rom: rom + suc de fructe (citrice)+ îndulcitor= cocktail. Nu trebuie decât să amestecați într-un shaker plin cu gheață o parte de rom, o parte suc de rodii, o jumătate de suc de grepfruit și o linguriță de sirop. Rezultatul îl strecurați într-un pahar de cocktail și îl decorați cu câteva coacăze negre sau roșii sau cu sâmburi de rodie.

7. Lemonade Smash – Amestecul de limonadă, rom și căpșuni sună irezistibil. Cu cât sunt căpșunile mai coapte și mai zemoase cu atât mai gustos va ieși acest cocktail. Iată rețeta: două părți rom alb, o parte suc de lămâie și o parte parte sirop. Ingredientele se amestecă cu gheață într-un shaker în care au fost zdobite în prealabil 3-4 căpșuni. Apoi amestecul este strecurat într-un pahar înalt și decorat cu o căpșună și cu frunze de mentă

8. Mandarin cooler – Mandarinele sunt indeobște ocolite de barmani pentru că sunt prea dulci și greu de combinat cu alte ingrediente. Rețeta de față e o excepție, iar autorul ei a echilibrat gustul sucului de mandarină cu sirop de rozmarin. Pe scurt: o parte rom, 2 părți suc de mandarine și 2-3 lingurițe de sirop de rozmarin amestecate într-un pahar înalt cu gheață. Siropul de rozmarin îl puteți face și singuri acasă: fierbeți un kg de zahar și un litru de apă împreună până se face sirop. Lăsați la răcit apoi fierbeți vreme de 5 minute siropul cu 5-6 crenguțe de rozmarin, pisate usor cu cuțitul înainte. Lăsați amestecul la răcit peste noapte și apoi îl strecurați într-o sticlă pe care o țineți la frigider.

9. Tropical storm – Secretul oricărui cocktail cu ananas este să ai suc proaspăt la dispoziție. Sucurile de ananas din conserva, chiar și cele neîndulcite, nu pot avea aceeași savoare. În rețeta de față pe lângă două părți de suc de ananas punem două de suc de portocale, două de rom și una de Campari. Le amestecăm pe toate într-un pahar înalt cu gheață și apoi decorăm paharul cu o felie de ananas, de portocală sau cu o cireașă.

10. Berrynice Martini – există zeci, poate sute de conjugări ale celebrului cocktail Martini. Unele dintre ele chiar făcute fără vermut, gin sau votca. Cel de față combină două părți de Chambord cu 4 de Cachaca. Ingredientele sunt amestecate într-un shaker în care au fost zdrobite și amestecate în prealabil cu muddlerul cocăze negre, sferturi de lime și o linguriță de sirop. Apoi amestecul este strecurat într-un pahar de Martini, evident.

PENTRU IDEI DE ROMURI BINE TICLUITE VIZITATI COLECTIA NOASTRA DE AICI