Pe drumul vinului din Bourgogne

Scris de dragos în DEGUSTĂRI

Sunt un fan al Pinot Noirului. Imi placea inca dinainte sa apuc sa inteleg bine care e diferenta dintre un soi si altul si pe masura ce imbatranesc, pasiunea mea creste tot mai mult parca. Acum cativa ani am vazut filmul Sideways si exaltarea cu care personajul lui Paul Giamatti vorbea despre Pinot Noir m-a cucerit si m-a facut sa-mi doresc sa merg si eu intr-o astfel de calatorie initiatica.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YS9ocP6FNvM[/youtube]

Atunci cand am hotarat sa incep aventura mea cu theliquorsore.ro, mi-am spus ca mi-ar prinde de minune o excursie de cateva zile in Bourgogne, patria Pinot Noirului. Zis si facut. Saptamana trecuta am zburat la Dijon, am luat legatura cu un ghid local si am facut o excursie de o zi la podgoriile din Cote de Nuits si Cote de Beaune, zona cu cea mai mare concentratie de vinuri Grand Cru si Premiere Cru din Bourgogne. Am plecat dimineata din Dijon si am facut o prima oprire in Meursault, la o podgorie mica, unde am facut mai intai o degustare verticala de Chardonnay (mai multe vinuri din aceeasi podgorie, ani diferiti), apoi o degustare orizontala de Pinot Noir (vinuri din podgorii diferite din acelasi an, 2009, un an excelent pentru Pinot Noirul din zona).

Usor veseli dupa prima noastra oprire am vizitat apoi alte podgorii din zona si apoi ne-am oprit in oraselul Beaune, capitala vinului din Bourgogne, unde am mancat si ne-am plimbat printre zecile de vinoteci si pivnite care impanzesc orasul si care te fac sa iti propui o noua vacanta de cateva zile pe care sa ti-o petreci numai aici : ).

Dupa masa am continuat drumul nostru prin Cote de Nuits, unde am vizitat celebrele podgorii de la Gevrey-Chambertin sau Vosne-Romanee, cu o oprire scurta la Romanee Conti, unul dintre cei mai exclusivisti producatori de vin din lume (cu o productie care nu depaseste 7000 de sticle pe an si preturi care variaza intre 1000 si 40.000 de euro pentru o sticla).

Urmatoarea oprire a fost la podgoria Clos de Vougeot, una dintre cele mai vechi din zona. Castelul de pe domeniu, construit in secolul 14 si devenit imagine reprezentativa pentru intreaga industrie din zona, a fost resedinta calugarilor care au pus bazele acestei podgorii in urma cu 8 secole.

Aici am degustat de aceasta data cateva dintre Pinot Noirurile din zona si am avut ocazia sa inteleg de ce acest soi de struguri, atat de delicat si pretentios de crescut, ne poate darui un vin atat de complex si de fin si, apropos de atentia proverbiala a acestor vinicultori pentru calitate, de ce principiul „less is more” este atat de des pomenit atunci cand vorbesti despre celebrele vinuri Grand Cru din Bourgogne.

Va recomand sa incercati aceasta experienta. Merita sa descoperi vinurile din Bourgogne si merita sa vezi acele locuri daca vinul e pentru tine mai mult decat o licoare menita sa-ti acompanieze masa sau chefurile din familie. Daca aveti nevoie de detalii vi le pot oferi cu mare placere.

  1. Oana , 6 decembrie 2011 la 13:39

    Felicitari, superb articolul, chiar te transpune in lumea vinului.Succes in business!

  2. dragos (author), 7 decembrie 2011 la 5:34

    Multumesc frumos! : )